Σχετικά με δημοσίευση του 1961 για τον άνθρωπο των Πετραλώνων

(Απρίλιος 2020)

 

Το ΒΗΜΑ της 5ης Φεφρουαρίου 1961 παρουσίασε τις απόψεις του καθηγητή ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Ιωάννη Κούμαρη σχετικά με τον άνθρωπο των Πετραλώνων. Η αντίστοιχη αναφορά αναρτήθηκε για πρώτη φορά στο διαδίκτυο 1 Απριλίου 2020. Σχετικά με αυτή τη δημοσίευση εφίσταται η προσοχή στα εξής σημεία:

Α) Ο άνθρωπος των Πετραλώνων δεν ήταν νεαντερτάλ όπως είχε αρχικά εκτιμηθεί, ούτε 40.000 – 100.000 ετών, αλλά ένας προνεαντερτάλ αρχανθρωπικού εξελικτικού σταδίου τουλάχιστον 700.000 χρόνων.

Β) Το περί αυτοχθονίας συμπέρασμα του Κούμαρη βασίζεται στο ότι «οι μεταναστεύσεις τότε ήταν σχεδόν αδύνατες». Τα γονίδια όμως των Αρχανθρώπων, οι οποίοι παράλληλα με τα αρχέγονα γνωρίσματα παρουσίαζαν επίσης κατά ~30% παρόμοια χαρακτηριστικά με αυτά των σύγχρονων ανθρώπων, διαδόθηκαν γενετικά στη λοιπή Ευρασία μέχρι τη Μογγολία, την Ινδονησία και την Αφρική.

Γ) Συνεπώς, πέρα από την κάπως υπέρμετρη αναφορά σε «ζωώδη» χαρακτηριστικά, ο προγναθισμός που αναφέρεται από τον Κούμαρη το πιθανότερο οφείλεται σε εσφαλμένη εκτίμηση των φωτογραφιών που του είχε στείλει τότε ο συνονόματός του Ιωάννης Μαλκότσης. Βάσει λοιπόν αυτώντων φωτογραφιών θα μπορούσε να γίνει ενδεχομένως λόγος ακόμα και για προγναθισμό. Σύμφωνα όμως με κατοπινές δημοσιεύσεις του Άρη Πουλιανού, είναι έκδηλη η ευρωπαϊκή υπερ-ορθογναθία του.

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ