Το ανθρώπινο κρανίο που αμφισβητεί την εξ Αφρικής υπόθεση (The human skull that challenges the out of Africa hypothesis)

 

(29 Ιανουαρίου 2014 - 06:59, Τζων Μπλάκ)

 

Το άρθρο που ακολουθεί αποτελεί μια συγκεφαλαίωση σχετικά με την ανακάλυψη ενός κρανίου που εμπεριέχει τη δυναμική να αλλάξει όσα γνωρίζουμε για την ανθρώπινη εξέλιξη, αλλά και τη συσκότιση και απόκρυψη που ακολούθησαν.

Το 1959 σε μια περιοχή που ονομάζεται Χαλκιδική, Βόρεια Ελλάδα, ένας βοσκός διαμέσου μιας μικρής σχισμής έφτασε σε ένα σπήλαιο, το οποίο έγινε ορατό όταν ένα παχύ στρώμα χιονιού τελικά έλιωσε. Συγκέντρωσε μια ομάδα χωριανών να τον βοηθήσει στον καθαρισμό της εισόδου, ώστε να μπουν στο εσωτερικό και να το εξερευνήσουν. Βρήκαν ένα σπήλαιο πλούσιο σε σταλακτίτες και σταλαγμίτες. Βρήκαν όμως και κάτι εκπληκτικό ένα ανθρώπινο κρανίο ενσωματωμένο στο τοίχωμα. Κατοπινή έρευνα αποκάλυψε επίσης έναν τεράστιο αριθμό απολιθωμάτων, στα οποία συμπεριλαμβάνονται προ-ανθρώπινα είδη, τρίχες ζώων, απολιθωμένο ξύλο, καθώς και λίθινα και οστέινα εργαλεία.

Το κρανίο παραδόθηκε στο Παν/μιο Θεσσαλονίκης από τον Πρόεδρο της Κοινότητας Πετραλώνων. Η συμφωνία ήταν πως εφόσον γινόταν έρευνες και κτιζόταν ένα μουσείο να φιλοξενήσει τα ευρήματα από το σπήλαιο Πετραλώνων, τότε το κρανίο θα επέστρεφε να εκτεθεί στο μουσείο κάτι που όμως ουδέποτε συνέβη.

Ο Δρ Άρης Πουλιανός, μέλος στην IUAES (International Union of Anthropological and Ethnological Sciences Διεθνής Ένωση Ανθρωπολογικών και Εθνολογικών Επιστημών) της UNESCO, αργότερα ιδρυτής της Ανθρωπολογικής Εταιρείας Ελλάδος, και ένας εξπέρ ανθρωπολόγος που εκείνη την εποχή εργαζόταν στο Παν/μιο της Μόσχας, προσκλήθηκε από τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας να επιστρέψει για να αναλάβει την έδρα (ανθρωπολογίας) στο Παν/μιο της Αθήνας. Αυτό οφειλόταν στη δημοσίευση του βιβλίου του Η Προέλευση των Ελλήνων, με εξαιρετική έρευνα που απέδειξε ότι ο ελληνικός λαός δεν προέρχεται από σλαβικά έθνη, αλλά είναι αυτόχθων. Αμέσως μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα άρχισε να μελετά το σπήλαιο και το κρανίο Πετραλώνων.

Ο άνθρωπος ή ο Αρχάνθρωπος των Πετραλώνων, όπως ονομάστηκε, χρονολογείται στις 700.000 χρόνια, όντας ο αρχαιότερος ευρωπαιοειδής (με ευρωπαϊκά χαρακτηριστικά) που βρέθηκε ποτέ στη Ευρώπη. Η έρευνα του Δρα Πουλιανού έδειξε ότι ο άνθρωπος των Πετραλώνων εξελίχθηκε χωριστά στην Ευρώπη και δεν ήρθε από την Αφρική.

Το 1964 ανεξάρτητοι (;) Γερμανοί ερευνητές, οι Μπράιτινγκερ και Ζίκεμπεργκ, προσπάθησαν να απορρίψουν τα συμπεράσματα του Πουλιανού, επιχειρηματολογώντας ότι το κρανίο ήταν μόνο 50.000 ετών και ότι ήρθε από την Αφρική. (Σημ: τα συμπεράσματα των Γερμανών προηγήθηκαν από του Δρα Πουλιανού). Πάντως, η έρευνα που δημοσιεύτηκε στις ΗΠΑ το 1971 στο έγκυρο περιοδικό Archaeology, υποστήριξε ότι τα ευρήματα και το κρανίο ήταν πράγματι 700.000 ετών. Αυτό το συμπέρασμα βασίστηκε στην ανάλυση της στρωματογραφίας μέσα στην οποία βρέθηκε το κρανίο. Παραπέρα έρευνα στο σπήλαιο αποκάλυψε μεμονωμένα δόντια και δύο προανθρώπινους σκελετούς ηλικίας 800.000 ετών, καθώς και απολιθώματα διαφόρων ειδών (ζώων).

Σήμερα οι περισσότεροι εκπρόσωποι της ακαδημαϊκής κοινότητας που μελέτησαν τα κατάλοιπα των Πετραλώνων υποστηρίζουν ότι ο Αρχάνθρωπος ανήκει σε ένα αρχαϊκό ανθρωπίδη, διαχωρισμένο από τους Homo erectus, τον κλασσικό Νεαντερτάλ και τους ανατομικά σύγχρονους ανθρώπους. Παρουσιάζει όμως ταυτόχρονα τα γνωρίσματα όλων των (παραπάνω) ειδών και παράλληλα έντονα ευρωπαϊκά χαρακτηριστικά. Ένα κρανίο που χρονολογείται στις 700.000 χρόνια, το οποίο είτε είναι Homo sapiens είτε εν μέρει Homo sapiens, έρχεται σε σύγκρουση με την εξ Αφρικής θεωρία της ανθρώπινης εξέλιξης.

Παραπέρα ανασκαφές συνεχίστηκαν στο σπήλαιο Πετραλώνων με τη συμμετοχή διεθνούς ομάδας ερευνητών (46 ειδικοί από 12 διαφορετικά κράτη), που παρείχαν επιπλέον αποδείξεις για τα συμπεράσματα του Δρα Πουλιανού, συμπεριλαμβάνοντας αξιόλογα ευρήματα, όπως απολιθωμένα τμήματα ξύλου, ένα φύλλο πρίνου, ζωικές τρίχες και κοπρόλιθους. Αυτά επέτρεψαν την ακριβή χρονολόγηση, μαζί με τη (σχεδόν) συνεχή παρουσία λίθινων και οστέινων εργαλείων του αρχανθρωπικού εξελικτικού σταδίου, από τα κατώτερα στρώματα (750.000 ετών) στα ανώτερα (550.000 ετών) των ιζημάτων του σπηλαίου

Η έρευνα, ύστερα από μια διακοπή που οφείλεται στη δικτατορία, συνεχίστηκε μέχρι το 1983. Τότε διατάχθηκε από την Κυβέρνηση η απαγόρευση των ανασκαφών σε οποιονδήποτε, συμπεριλαμβάνοντας και την αρχική ανασκαφική ομάδα. Επί 15 χρόνια κανείς δεν είχε πρόσβαση στο χώρο ή στα ευρήματα - χωρίς ποτέ να παρασχεθεί κάποια δικαιολογία από την Κυβέρνηση. Άραγε αυτή η απαγόρευση πρόσβασης ήταν ένα εμπόδιο για την εξαγωγή επιστημονικών συμπερασμάτων που παρέμειναν κρυμμένα ανάμεσα στα ιζήματα, τα τοιχώματα και τα απίστευτα απολιθώματα του σπηλαίου;

Αφού η Ανθρωπολογική Εταιρεία Ελλάδος προσέφυγε στα Δικαστήρια, 15 χρόνια αργότερα της επιτράπηκε ξανά η πρόσβαση στο σπήλαιο. Έκτοτε το Υπουργείο Πολιτισμού προσπαθεί με κάθε τρόπο να αντιπαρέλθει τις Δικαστικές Αποφάσεις και έτσι έγιναν κι άλλες δίκες.

(Επειδή όμως) τα ευρήματα του Δρα Πουλιανού διαψεύδουν τις συμβατικές εκδοχές της ανθρώπινης εξέλιξης, η έρευνά του κατεστάλη. Ο Δρ Πουλιανός και η σύζυγός του υπέστησαν επίθεση και τραυματίστηκαν στο σπίτι τους το 2012, αλλά οι ένοχοι ουδέποτε βρέθηκαν. Στον ίδιο και την ομάδα του απαγορεύτηκαν (ξανά) οι μελέτες και η παραπέρα πρόσβαση στο σπήλαιο, ενώ παραμένει άγνωστη η τύχη του κρανίου.

Σήμερα μια πινακίδα έξω από το σπήλαιο των Πετραλώνων πληροφορεί ότι το κρανίο είναι 300.000 ετών, ενώ παράλληλα στη Wikipedia προωθούνται αναφορές που απορρίπτουν τα στοιχεία (Πουλιανού), προβάλλοντας τη χρονολόγηση του κρανίου των Πετραλώνων ανάμεσα σε 160.000 και 240.000 χρόνια.

Πρόσφατα (5-9-2012) ο Καθηγητής Νίκολας Μάτσι-Ταίηλορ του Πανεπιστημίου Κέμπριτζ έστειλε μια επιστολή προς το Υπουργείο Πολιτισμού της Ελλάδας αναφέροντας ότι η σωστή ηλικία του κρανίου είναι 700.000 και όχι 300.000 ετών. Έκανε επίσης λόγο για την κυβερνητική συσκότιση (κατάπνιξη, καταστολή) των πληροφοριών σχετικά με αυτή την απίστευτη ανακάλυψη:

 

Πανεπιστήμιο του Cambridge

Τμήμα Αρχαιολογίας και Ανθρωπολογίας

 

Καθηγητής C G Nicholas Mascie Taylor

Προϊστάμενος του Τμήματος

Pembroke Street

Cambridge CB2 2QY

Tel: +44 (0) 1223 335456

Email: nmt1@cam.ac.uk

 

Προς: Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού

Μπουμπουλίνας 20-22,

Αθήνα 106 82,

Ελλάδα

 

5 Σεπτεμβρίου 2012

 

Αξιότιμε κύριε,

 

Σας γράφω εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ανθρωπολογικής Ένωσης (που είναι η επαγγελματική και ακαδημαϊκή στέγη υπό την οποία συνενώνονται όλες οι εθνικές - ευρωπαϊκές εταιρείες βιολογικής ανθρωπολογίας), με σκοπό να εκφραστούν οι ανησυχίες μας σχετικά με τη διατήρηση του Σπηλαίου και του Κρανίου των Πετραλώνων, την παραπληροφόρηση για τη χρονολόγηση του Κρανίου, όπως επίσης τους χειρισμούς του προσωπικού του Σπηλαίου.

 

Οι βάσεις των ανησυχιών μας εστιάζονται στο γεγονός ότι το Κρανίο έχει υποστεί πολλές ζημιές από διάφορες χαρακιές, καθώς και το ότι η κορώνα ενός δοντιού (του 1ου δεξιού γομφίου) έχει αφαιρεθεί. Σύμφωνα με την Ανθρωπολογική Εταιρεία Ελλάδος αυτό που απαιτείται είναι μία λεπτομερής περιγραφή της παρούσας κατάστασης διατήρησης του Κρανίου, έτσι ώστε κανείς στο μέλλον να μην μπορεί αυθαίρετα να προκαλέσει κάποια περαιτέρω καταστροφή. Αναφύεται επίσης το πρόβλημα της χρονολόγησης, η οποία έχει επιστημονικώς προσδιοριστεί περίπου στα 700.000 χρόνια πριν και όχι 300.000 όπως αποδίδεται σε αναρτημένο πίνακα (σήμερα μπροστά στο Σπήλαιο). Παρά τη λεπτομερή καταγραφή ανασκαφών και ευρημάτων, τα οποία πάντως χρήζουν περαιτέρω δημόσιας παρουσίασης, δεν μπορεί να προληφθεί οιαδήποτε απώλεια δειγμάτων (απολιθωμάτων κλπ), καθότι ουδέποτε έχουν καταλογογραφηθεί (συνολικά όπως θα πρεπε από επίσημο κρατικό φορέα).

 

Είναι πολύ ατυχές το ότι η Ελληνική Αρχαιολογική Υπηρεσία σταμάτησε τον Δρα Άρη Πουλιανό από παραπέρα εργασίες στο Σπήλαιο, χωρίς οποιαδήποτε εξήγηση. Είναι επίσης πολύ ανησυχητικό το γεγονός ότι κατά το τρέχον έτος ο Δρ Πουλιανός και η σύζυγός του δέχθηκαν σωματική επίθεση με τραυματισμό μέσα στο σπίτι τους, και οι ένοχοι δεν έχουν εντοπιστεί. Επίσης (ο Δρ Πουλιανός) προκλήθηκε φραστικά ενόσω προσπαθούσε να δώσει μία ομιλία σε εκπαιδευτικούς και μαθητές, μετά από σχετική πρόσκλησή τους.

 

Αναγνωρισμένοι ανθρωπολόγοι και γεωλόγοι κατ επανάληψη έχουν εμποδιστεί κατά την πρόσβαση στο Σπήλαιο και τα ευρήματά του για περαιτέρω έρευνες, ουσιαστικά χωρίς κανένα λόγο. Εξάλλου, νωρίτερα αυτή τη χρονιά υπήρξε παραπληροφόρηση του Ελληνικού Κοινοβουλίου αναφορικά με οικονομικά θέματα του Σπηλαίου.

 

Προσβλέποντας σε απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα.

 

Δικός σας,

 

Καθηγητής C G N Mascie Taylor MA, Phd, ScD (όλα, από το Πανεπιστήμιο του Cambridge), FSB, FNAS (Ουγγαρία) Καθηγητής της Ανθρώπινης Πληθυσμιακής Βιολογίας και Υγείας και Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ανθρωπολογικής Ένωσης.

 

***************

 

Το σημαντικότερο συμπέρασμα του Δρα Πουλιανού σχετίζεται με την ταυτόχρονη συνύπαρξη όλων των κύριων ανθρωπολογικών τύπων (Ασίας Πεκίνο, Αφρικής Κόμπι και Ευρώπης Πετράλωνα) την ίδια περίπου περίοδο (500.000, 750.000 και 700.000 χρόνια αντίστοιχα). Αυτό σημαίνει ότι η εμφάνιση των βασικών σημερινών ανθρώπινων πληθυσμών (ράτσες ή ακόμα καλύτερα φύλλα από την ελληνική γλώσσα, από όπου προέρχεται η λέξη πολυφυλετικός κλπ) τείνει σχεδόν στο 1.000.000 χρόνια και όχι μόνο 10.000 ή 30.000 έτη όπως είναι ευρύτερα παραδεκτό.

Πάντως ανεξάρτητα από το εάν υπάρχουν επιστημονικές διαφωνίες επί των παραπάνω, είναι λυπηρό που η έρευνα επιτρέπεται μόνο σε όσους είναι συντονισμένοι με την καθιερωμένη γνώση, ενώ απαγορεύεται σε εκείνους οι οποίοι δεν "πειθαρχούν" με συνέπεια να ριψοκινδυνεύουν ακόμα και τη ζωή τους μπροστά σε οπλοφόρους (πιστολάδες).

Αποτελεί αυτή η περίπτωση τη συγκάλυψη μιας απίστευτης ανακάλυψης που διάφορες δυνάμεις δεν θέλουν να έχουμε πρόσβαση; Εσείς μπορείτε να κρίνετε.

 

Τζων Μπλακ

 

 

Σημ. ΑΕΕ: Ακολουθούν δεκάδες σχόλια, για τα οποία στην παρούσα φάση δεν υπήρξε εύθετος χρόνος να μεταφραστούν και να παρουσιαστούν αναλυτικότερα.

 

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ