Επιστολή από την Ανθρωπολογική Εταιρεία Ελλάδος. 

Απάντηση για το σπήλαιο Πετραλώνων.

(Η επιστολή που ακολουθεί δημοσιεύθηκε στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής 14-2-1999)

Ο Τύπος της Κυριακής της 31-1-1999, παρουσίασε απόψεις προερχόμενες από "“επίσημα χείλη"” σχετικά με το Σπήλαιο Πετραλώνων Χαλκιδικής. Με το παρόν δημοσίευμα δίδεται η δυνατότητα και στην Ανθρωπολογική Εταιρεία Ελλάδος (Α.Ε.Ε.) να αποσαφηνίσει και να αποκαταστήσει τα γεγονότα. 
Κατ’ αρχάς, από την πλευρά του ΥΠ.ΠΟ., τα τελευταία 15 χρόνια ο επικεφαλής της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και μόνιμος διώκτης της Α.Ε.Ε. Γ. Τζεδάκις (μαζί με 2-3 επίορκους αρχαιολόγους) πιπιλίζει εναντίον της Α.Ε.Ε. την ίδια καραμέλα όσον αφορά τις δραστηριότητές της.
Δεν είναι δική μας αρμοδιότητα να κρίνουμε την επιστημονική επάρκεια του εν λόγω κυρίου. Άλλων γνώμη είναι (Παν/μιο Κρήτης) ότι οι εργασίες του “...αποτελούν κλασσικό δείγμα ατεκμηρίωτης αρχαιολογικής δοξογραφίας” και “...είναι άθροισμα κοινοτοπιών, μεγαλοστομιών και εκφράσεων που βρίσκονται στους αντίποδες της σοβαρής αρχαιολογικής έρευνας”. “Η εντύπωση ερασιτεχνισμού αναδύεται σε κάθε γραμμή”. “Πρόκειται για μέθοδο εργασίας απολύτως απαράδεκτη”. “Το κείμενο και οι γνώμες του αποτελούν ένα άτακτο σύνολο κοινοτοπιών και ατεκμηρίωτων παραδοχών, όπου η σύγχυση πραγμάτων, εννοιών, μεθόδων, υποθέσεων, συμπερασμάτων είναι πλήρης. Είναι εξαιρετικά οδυνηρό για τους συντάκτες αυτής της έκθεσης να αναγκάζονται να κάνουν αυτή τη διαπίστωση” (βλ. Δαυλός τ. Ιαν. 1999).
Πέρα από τις πολλαπλές πολιτικές ευθύνες για τη διατήρησή του επί 15ετία σε μία τόσο νευραλγική θέση, το εύλογο συμπέρασμα είναι ότι βρεθήκαμε στο δρόμο τέτοιας ποιότητας κρατικών λειτουργών και ότι με το επιστημονικό μας έργο, που πράγματι δεν μπορούν να παρακολουθήσουν, δεν ενοχλούμε παρά την λουστραρισμένη [τους] αμάθεια.
Αντίθετα, για τον διακεκριμένο ιδρυτή της Α.Ε.Ε., ερευνητή της καταγωγής των Ελλήνων, μόνιμο μέλος της διεθνούς επιτροπής Εθνολογικών και Ανθρωπολογικών Επιστημών της UNESCO, Αντιπρόεδρο του 8ου Παγκοσμίου Συνεδρίου Ανθρωπολογίας στο Τόκιο (1969) και Πρόεδρο του 3ου Πανευρωπαϊκού Συνεδρίου Ανθρωπολογίας στα Πετράλωνα Χαλκιδικής (1982), η Ρωσική Ακαδημία Επιστημών βεβαιώνει ότι: “"Ο Διδάκτωρ - Καθηγητής Άρης Ν. Πουλιανός εκτός από τις επιστημονικές του εργασίες, διατέλεσε Αρχηγός αποστολών τόσο στη Ρωσία, όσο και στο εξωτερικό, διδάσκοντας παράλληλα στο κρατικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας"”.
Επέστρεψε στην Ελλάδα δύο χρόνια πριν την απριλιανή δικτατορία, η οποία του απέκλεισε την πρόσβαση σε οποιαδήποτε κρατική θέση, στερώντας τα ελληνικά πανεπιστήμια από ό,τι λαμπρότερο μπορούσαν ποτέ να αποκτήσουν.
Στο ίδιο φύλλο του Τύπου της Κυριακής πληροφορούνται οι αναγνώστες ότι για τις κλοπές και τις παράνομες εξαγωγές στο εξωτερικό σημαντικότατων ευρημάτων του Σπηλαίου Πετραλώνων, οι “αρμόδιοι” δεν κάνουν τον κόπο ούτε καν να απαντήσουν. Το ενδιαφέρον εστιάζεται στις καταθέσεις που θα δώσουν όταν κληθούν από τις Ανακριτικές Αρχές, όπου προσέφυγε με καταγγελίες ο Άρης Πουλιανός (αν δηλαδή συνεχίσουν να παρεμποδίζουν την προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, όπως στην περίπτωση του Μινωικού Μικροκέφαλου που είχε παράνομα φυγαδευθεί στην Αυστρία).
Σχετικά με τον καθηγητή κ. Ν. Ξυροτήρη, πρώην μαθητή του Άρη Πουλιανού, στην προσπάθειά του να ξεπεράσει το δάσκαλό του, το μόνο που κατάφερε ήταν να προκαλέσει απίθανες καταστροφές στο κρανίο του Αρχανθρώπου των Πετραλώνων. Σχετική καταγγελία έχει γίνει από το 1995 εκ μέρους του μόνου ανθρωπολόγου που διαθέτει σήμερα το ΥΠ.ΠΟ. Δ-ρα Νίκο Πουλιανό στη διδακτορική του διατριβή για το Σπήλαιο Πετραλώνων (“La grotta e l’ huomo di Petralona”). Από την Εισαγγελία θα διερευνηθεί πάλι η υπόθεση για απόδοση ευθυνών τόσο εναντίον των “αρμοδίων” του ΥΠ.ΠΟ., όσο και των εμπλεκόμενων καθηγητών.
Υπό την πίεση αυτών των κρατικών λειτουργών ξιφουλκεί και ο Ε.Ο.Τ., διασπείροντας ανυπόστατες φήμες δια της Νομαρχίας. Ενώ, δηλαδή βάσει συμβάσεως που θεώρησαν ισχυρή τα Ελληνικά Δικαστήρια, είναι υποχρεωμένος να καταβάλλει τα λειτουργικά έξοδα του σπηλαίου από τα εισιτήρια των επισκεπτών, κάνει οτιδήποτε σοφιστεί για να καταστήσει ανενεργές τις σχετικές Δικαστικές Αποφάσεις. “Άμοιρος ευθυνών” ο Ε.Ο.Τ, που κατάντησε τα τουριστικά του σπήλαια σκουπιδότοπους, σε μία προσπάθεια αποπροσανατολισμού, διεκδικεί τα χρήματα που έχουν καταβληθεί στους εργαζόμενους του σπηλαίου. Διάλεξε μάλιστα τη στιγμή που τα έσοδα είναι ελάχιστα και με δικά του έξοδα, ο Δ-ρ Άρης Πουλιανός διατηρεί σε λειτουργία τους χώρους του σπηλαίου. Ανάλογες μεθοδεύσεις των ΕΟΤ-ΥΠ.ΠΟ. κατακεραύνωσε η Ελληνική Δικαιοσύνη, ύστερα από 15ετείς δικαστικούς αγώνες (1982-1997), διατάσσοντας την επανεγκατάστση της ΑΕΕ. Ουδέν [παραπέρα] σχόλιον.
Με την επάνοδο της Α.Ε.Ε (1997), μεταξύ άλλων, διαπιστώθηκε ότι κατά την απουσία της το Μουσείο Πετραλώνων ήταν κλειστό και στους χώρους του λειτουργούσαν εκτροφεία ορτυκιών και χοίρων. Οι σταλαγμίτες του σπηλαίου βρέθηκαν στα κακά τους χάλια από την 15ετή έλλειψη συντήρησης.
Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, η Α.Ε.Ε. συνεχίζει τις μελέτες των ευρημάτων, αλλά η μεγαλύτερη προσπάθεια αναλώνεται για την επούλωση των καταστροφών που προκάλεσαν οι υπάλληλοι του Ε.Ο.Τ. (σε σπήλαιο και Μουσείο) υπό την ανοχή του ΥΠ.ΠΟ. και των καθηγητών του. Ανάλογες καταστροφές καταβάλλει σήμερα προσπάθειες η Α.Ε.Ε. να εμποδίσει να επαναληφθούν στο επίμαχο χώρο και γι’' αυτό το σκοπό είναι έτοιμη να αντιπαραθέσει όσες δυνάμεις χρειαστούν.

Για το Δ. Σ.

O Γενικός Γραμματέας

Γιώργος Π. Διαμάντης

ET1_mikro.jpg (10287 bytes) Πιέστε εδώ για να διαβάσετε το άρθρο
της εφημερίδας Ελεύθερος Τύπος, του
οποίου την απάντηση δημοσιεύουμε (745 ΚΒ)

 

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ