Ανθρωπολογική Εταιρεία Ελλάδος

Αρ. Πρ. 1027, Αθήνα 19-1-1999

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Μετά από 15ετή δικαστικό αγώνα η Ανθρωπολογική Εταιρεία Ελλάδος δικαιώθηκε έναντι του ΕΟΤ από τα Ελληνικά Δικαστήρια και επανήλθε (Ιούνιος 1997) στο χώρο των ερευνών και της αφιλοκερδούς προσφοράς της, αυτό του Σπηλαίου Πετραλώνων Χαλκιδικής.

Αμέσως μετά την επιβολή των δικαστικών αποφάσεων, διαπιστώθηκε ότι κατά το διάστημα της 14ετούς αποβολής της ΑΕΕ και ενώ την ευθύνη φύλαξης του χώρου είχαν οι υπάλληλοι του ΕΟΤ, εκλάπησαν από το Μουσείο Πετραλώνων ευρήματα ανυπολόγιστης αξίας. Άλλα ευρήματα και το εσωτερικό του Σπηλαίου υπέστησαν μεγάλες καταστροφές, έγιναν λαθρανασκαφές και παράνομες μελέτες (γεγονότα που διερευνούν οι Εισαγγελίες Αθηνών και Θεσσαλονίκης).

Ύστερα από την επάνοδο της ΑΕΕ, ο ΕΟΤ και το ΥΠ.ΠΟ. προσπάθησαν ακόμη και με πρωτόγνωρα μέσα και τρόπους να καταστήσουν ανενεργές τις Δικαστικές Αποφάσεις, οι οποίες δικαίωσαν την Ανθρωπολογική Εταιρεία όπως:

1
Έδωσαν εντολή στην Κοινότητα Πετραλώνων για διακοπή τηλεπικοινωνιών και ύδρευσης των χώρων του σπηλαίου Πετραλώνων.
2
Δεν κατέβαλαν τις λειτουργικές δαπάνες του Σπηλαίου και του Μουσείου. Έφθασε μάλιστα ο ΕΟΤ στο σημείο να μη διαθέτει εισιτήρια για τους επισκέπτες επί δεκάμηνο, με αποτέλεσμα να χαθούν δεκάδες εκατομμύρια για το Δημόσιο.
3
Προχώρησαν στην έκδοση διυπουργικών αποφάσεων νέας αποβολής μας από τα Πετράλωνα, οι οποίες όμως ανεστάλησαν ή και ακυρώθηκαν από το ΣτΕ.

Σήμερα (19-1-1999), από δημοσιεύματα στον ημερήσιο Τύπο πληροφορηθήκαμε ότι ο νέος Γ. Γ. του ΕΟΤ, με το που πήρε την εντολή της σχετικής ανάθεσης καθηκόντων, κατέθεσε μήνυση κατά της ΑΕΕ για δήθεν υπεξαίρεση 69 εκ. δρχ. από τα έσοδα του Σπηλαίου Πετραλώνων. Προφανές είναι ότι επιχειρείται μία νέα διαστρέβλωση της πραγματικότητας βασισμένη σε συνταγή 15ετίας, σε μία προσπάθεια αντιπερισπασμού και πιθανότατα συγκάλυψης των προηγούμενων παραλείψεων, παρατυπιών έως παρανομιών του ΕΟΤ. Εξάλλου, είναι ασφαλώς εν γνώσει του ΕΟΤ ότι οι εισπράξεις από την κίνηση των επισκεπτών διατίθενται για τις λειτουργικές δαπάνες, ενώ σε περιόδους τουριστικής ύφεσης (χειμώνας) Σπήλαιο και Μουσείο λειτουργούν ουσιαστικά με την οικονομική υποστήριξη του Δ-ρα Ανθρωπολόγου Άρη Ν. Πουλιανού.

Αυτού του είδους η υποκρισία και η μηχανορραφία των ελάχιστων της εξουσίας θα ξαναβρούν την απάντηση που τους πρέπει.

Για το Δ.Σ.

Ο Γενικός Γραμματέας

Γιώργος Διαμάντης

 ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Η πάρα πάνω ανακοίνωση εκδόθηκε ως απάντηση προς τον ΕΟΤ, ο οποίος είχε διοχετεύσει σχετικά δημοσιεύματα στον τύπο (βλ κατάλογο ΜΜΕ, 19-1-1999). Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι μόνο ο "Αδέσμευτος Τύπος" δημοσίευσε την παραπάνω ανακοίνωση της ΑΕΕ, ακολουθώντας δηλ. τις επιταγές της δημοσιογραφικής δεοντολογίας. (Πρβλ. επίσης τις πιο πρόσφατες σχετικά εξελίξειες του 2016/2017).

 

  ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ