Κριτική στο ΑρχαιολογικόΜουσείο Θεσ/νίκης για παρουσίαση δήθεν 200.000 ετών Αρχανθρώπου (Φεβρ. -2007)

Στο 3μηνιαίο περιοδικό Αρχαιολογία και Τέχνες, τ. 101, φιλοξενήθηκε εμπεριστατωμένο επιστημονικό άρθρο για τα αρχαιομετρικά δεδομένα του κρανίου του Αρχανθρώπου και λοιπών ευρημάτων από το Σπήλαιο Πετραλώνων Χαλκιδικής. Παρόλα αυτά το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης επιμένει να παραπληροφορεί τους επισκέπτες του (Φεβρουάριος 2007)

Η παρουσίαση στο 101o περιοδικό Αρχαιολογία & Τέχνες (10-1-2007), εμπλουτισμένη με τις πιο πρόσφατες παρατηρήσεις, αφορά τη συνοπτική δημοσίευση, για πρώτη φορά στην ελληνική γλώσσα, όλων των μεθόδων απολύτων χρονολογήσεων που έχουν εφαρμοστεί σε ευρήματα και ιζήματα του σπηλαίου Πετραλώνων. Κεντρικό συμπέρασμα είναι ότι η ηλικία του κρανίου του Αρχανθρώπου της Χαλκιδικής ανέρχεται στις 700.000 περίπου έτη. Το άρθρο συνοδεύεται από αναφορές στο σύνολο των μέχρι σήμερα επιστημονικών δημοσιεύσεων, αλλά και από εμπεριστατωμένες αναλύσεις για το πώς έχουν «προκύψει» οι κατά καιρούς λανθασμένες διαφορετικές εκτιμήσεις χρονολόγησης.

Εκτός από πάμπολλα επιπλέον δεδομένα, τα βασικότερα στοιχεία της εν λόγω δημοσίευσης είναι γνωστά στο Υπουργείο Πολιτισμού (ΥΠ.ΠΟ.) από τη διδακτορική διατριβή του Δ-ρα Νίκου Α. Πουλιανού, που εκδόθηκε από το Ινστιτούτο Ανθρωπολογίας του Παν/μίου Φλωρεντίας στην ιταλική γλώσσα το 1995. Το βιβλίο αυτό έχει δωριθεί στο ΥΠ.ΠΟ. (π.χ. στη βιβλιοθήκη της Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας - Σπηλαιολογίας, αρ. κατάθεσης 1789/ 10 Μαΐου 1995). Αναφέρεται επίσης εδώ ότι ο Νίκος Πουλιανός είναι ο μόνος παλαιοανθρωπολόγος (με οργανική θέση στο ΥΠ.ΠΟ.), και ως εκ τούτου ο κατ' εξοχήν αρμόδιος του κράτους επί ανάλογων ζητημάτων για όλη την επικράτεια. Καθώς λοιπόν το ΥΠ.ΠΟ. είχε τη δυνατότητα πληροφόρησης, αλλά δεν έδειχνε την ανάλογη διάθεση υιοθέτησης ή έστω συζήτησης (πρβλ.4-9-2000 επιστολή της ΑΕΕ σχετικά με "ενημερωτικό" παλαιοντολογικό έντυπο που εξέδωσε το ΥΠ.ΠΟ. το 2000, ανάμεσα σε μια σειρά τευχών για τα ελληνικά σπήλαια), η ΑΕΕ υπέβαλε παρεμφερή με το θέμα, και μάλιστα κατά πολύ απλούστερα ερωτήματα (π.χ. 15-3-2002 για το φύλο του Αρχανθρώπου). Στη συνέχεια πήρε την απαράδεκτη απάντηση (25-4-2002) ότι το ΥΠ.ΠΟ. δεν ασχολείται με τέτοια ζητήματα. Η ΑΕΕ επανήλθε διαμαρτυρόμενη έντονα (3-7-2002), με αποτέλεσμα στο επόμενο αντίστοιχο παλαιοντολογικό έντυπο, το ΥΠ.ΠΟ. αναγκάστηκε ν' αναφερθεί και στην ηλικία των 700.000 ετών.

Στο σημείο αυτό επισημαίνεται ότι ουδέποτε η πολιτική, συνδικαλιστική (κάθε βαθμίδας) ή επιστημονική (αρχαιολογική κυρίως) ηγεσία του ΥΠ.ΠΟ., έδειξε να έχει μέχρι σήμερα αντιληφθεί τη σημασία και τις δυνατότητες της Υπηρεσίας Παλαιοανθρωπολογίας - Σπηλαιολογίας, που δημιουργήθηκε από την ΑΕΕ το 1977. Αποτέλεσμα: (πέρα από τα προαναφερόμενα παραδείγματα) δεν έχει ουσιαστικά λειτουργήσει ποτέ ως κρατικός παλαιοανθρωπολογικός φορέας, παρά τις σχετικές προτροπές, αφού ακόμα και με τον «Οργανισμό» του 2003, επί υπουργίας Ε. Βενιζέλου και εν συνεχεία του 2014 επί των ημερών της μακροβιότατης Γ. Γ. κ. Λ. Μενδώνη του προαναφερόμενου Υπουργού, δεν δημιουργείται στην ίδια Υπηρεσία ούτε καν Τμήμα Παλαιοανθρωπολογίας. Με παρόμοιους «εκσυγχρονιστικούς» νόμους, η ίδια Εφορεία το 2003 διασπάται σε νοτίου και βορείου Ελλάδος (κατά το: Βορείων και Νοτίων;), χωρίς καμμία σχετική συζήτηση ανάμεσα στους αρμόδιους φορείς και επιστήμονες του ΥΠ.ΠΟ, ενώ το 2014 "ανασυγκολλείται" όπως - όπως σε μια ενιαία Υπηρεσία. Το 2003 προφανώς η "διάσπαση" της Υπηρεσίας προεξοφλούσε ψήφους, γεγονός όμως που οπωσδήποτε ήταν ενάντια στην παλαιοανθρωπολογική χρησιμότητά της.

Το καλοκαίρι του 2006 χρέη προσωρινής προϊστάμενης της Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας - Σπηλαιολογίας Β. Ελλάδας εκτελεί η αρχαιολόγος κ. Π. Βελένη, στην οποία ταυτόχρονα ανατίθεται και η διεύθυνση του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης. Η διττή αυτή ιδιότητα της έδωσε τη «δυνατότητα» να παρουσιάζει παλαιοανθρωπολογικές απόψεις και στο Μουσείο της συμπρωτεύουσας. Οι νέοι εκθεσιακοί του χώροι εγκαινιάστηκαν 8-9-2006, όπου όμως ταυτόχρονα φιγουράρουν αντιεπιστημονικές πινακίδες, σχετικά με τη δήθεν ηλικία των 200.000 ετών του Πετραλώνειου Ανθρώπου (πρβλ. σχετικό φωτογραφικό υλικό), αλλά και αναφορικά με την παράφραση ρητού του Αριστοτέλη (βλ. κατωτέρω).

Η είδηση για την ανακαίνιση του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, με εκμαγείο του κρανίου των Πετραλώνων των δήθεν 200.000 ετών, όσον αφορά την παλαιότερη παρουσία ανθρώπου στην Ελλάδα κλπ, διοχετεύτηκε από το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων τον Σεπτέμβριο του 2006 στα ΜΜΕ. Έτσι: «Με λαμπρότητα εγκαινίασε στις 8-9-2006 το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, έπειτα από εργασίες τριών χρόνων, ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, ο οποίος το χαρακτήρισε: βιβλίο γνώσης για τους ξένους επισκέπτες και αυτογνωσίας για τους Έλληνες... Το περιεχόμενο του αντίστοιχου Δελτίου Τύπου του ΥΠ.ΠΟ., είχε αναρτηθεί και στην "Ελευθεροτυπία", η οποία είχε παραθέσει επίσης φωτογραφία της διευθύντριας του ανακαινισμένου Αρχαιολογικού Μουσείου να προσφέρει αναμνηστικό δώρο στον Κ. Καραμανλή. Ο πρωθυπουργός και η σύζυγός του Νατάσσα έγιναν δεκτοί στην είσοδο του Μουσείου από τον υπουργό Πολιτισμού Γιώργο Βουλγαράκη (πρβλ. σχετ. επιστολή), ο οποίος τόνισε: «Στόχος μας ήταν ο φωτισμός των όψεων πολιτισμού που αναπτύχθηκε στη Μακεδονία». Παρόντες στην τελετή ήταν επίσης πολλοί υπουργοί (Εσωτερικών - Προκόπης Παυλόπουλος, Τουρισμού - Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, ο υφυπουργός Αθλητισμού - Γιώργος Ορφανός, ο Γ.Γ. του ΥΠΠΟ - Χρήστος Ζαχόπουλος), καθώς και βουλευτές (Τάσος Σπηλιόπουλος, Γιάννης Ιωαννίδης, Σταύρος Καλαφάτης και Κώστας Γκιουλέκας), ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης (Βασίλης Παπαγεωργόπουλος) και πολλοί αρχαιολόγοι, οι οποίοι ξεναγήθηκαν στις αίθουσες των εκθέσεων. Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε το Μουσείο: «δυναμικό συντελεστή επιβεβαίωσης της ταυτότητας μας, που ειρηνικά, επιστημονικά, σταθερά και σίγουρα στέκεται απέναντι σε χονδροειδείς διαστρεβλώσεις της ιστορικής αλήθειας».

Έτσι, αναφύεται κι εδώ το ερώτημα: πώς να αμυνθεί η χώρα μας απέναντι σε χονδροειδείς διαστρεβλώσεις της ιστορικής αλήθειας, όταν αναρμόδιοι και άσχετοι προς τις σημαντικότατες παλαιοανθρωπολογικές ανακαλύψεις που έχουν συντελεστεί στην Ελλάδα, υποβαθμίζουν την ίδια την ηλικία των παλαιότερων κατοίκων της Μακεδονίας;

Πολλά είναι επίσης τα παρεπόμενα εύλογα ερωτήματα. Παρατίθενται ορισμένα, με την ελπίδα να μη μείνουν πάλι αναπάντητα και έωλα για πολλές ακόμα 10ετίες, όπως συχνά συμβαίνει στον τόπο μας:

Γιατί ενώ είναι γνωστή αρμοδίως στο Υπουργείο Πολιτισμού η επακριβής ηλικία του Αρχανθρώπου των 700.000 χρόνων, ακόμα και από δικό του έντυπο, επιλέγεται η ανάρτηση σε πινακίδες του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης μόβνο εκείνη της λανθασμένης χρονολόγησης των 200.000 ετών; Απεμπολείται μισό εκατομμύριο χρόνια και δεν διαστρεβλώνεται η ιστορική αλήθεια; Τι να περιμένουμε τότε να κάνουν οι «άσπονδοι φίλοι» μας, όταν επίσημα η συμπρωτεύουσα αυτοπεριορίζει την ελληνική προϊστορία, εν προκειμένω κατά 71,4%;

Για να προληφθούν οι όποιες αμφιβολίες επισημαίνεται ότι, εκτός από τις επιστημονικές δημοσιεύσεις των ’ρη Ν. Πουλιανού και Νίκου Α. Πουλιανού, υπάρχει το ψήφισμα του 3ου Πανευρωπαϊκού Συνεδρίου Ανθρωπολογίας του 1982, όπου με ομοφωνία των συνέδρων υποστηρίζεται ως πιθανότερη η ηλικία των 700.000 ετών, καθώς και του Φιλανδού παλαιοντολόγου Μπ. Κουρτέν, του Ούγγρου παλαιοντολόγου Μ. Κρετσόι, του Ιάπωνα πυρηνικού φυσικού - αρχαιομέτρη Μ. Ικέγια κ.ά. (βλ. τις άνευ επιχορηγήσεων εκδόσεις της ΑΕΕ, παρόντα ιστοχώρο - www.aee.gr, επιτροπές κρίσης δύο διδακτορικών διατριβών του Ν. Α. Πουλιανού - κατατεθειμένων στο ΥΠ.ΠΟ., κλπ). Πρόσφατα επίσης (βλ. "Ταχυδρόμος" στα "Νέα": 19-2-2005) ο πάλαι ποτέ πολέμιος των ανωτέρω θέσεων, ’γγλος ανθρωπολόγος Κ. Στρίγκερ, παραδέχεται ότι η ηλικία του Πετραλώνειου ανέρχεται τουλάχιστον στις 400.000 και πιθανότατα στις 700.000 χρόνια (μαζί και ένα μέλος του ΑΠΘ, βλ. «Γνώμη Χαλκιδικής», 18-3-2006, που προσπαθεί να συντονιστεί με τα συμπεράσματα της ΑΕΕ). Γιατί όλοι αυτοί οι Έλληνες και αλλοδαποί επιστήμονες παρασιωπούνται και «θάβεται» η ελληνική ιστορία; Προς το συμφέρον τίνος, το δικό μας ή κάποιων σκοταδιστών; (Για το καλό όλων οι όποιοι «αρμόδιοι», έστω και το 2007, ας προσπαθήσουν να ενημερωθούν για τις επιστημονικές εξελίξεις, που στο κάτω - κάτω είναι γνωστές στη διεθνή βιβλιογραφία ήδη από το 1965-68-71).

Κανείς από τους παρευρισκόμενους στα εγκαίνια δεν γνώριζε τίποτα και δεν ρώτησε να μάθει τι συμβαίνει; (Πεδίο δόξης λαμπρό για τους συναρμόδιους υπουργούς, βουλευτές της Μακεδονίας, αλλά κυρίως τους τοπικούς άρχοντες της συμπρωτεύουσας και της Χαλκιδικής να υποστηρίξουν προεκλογικές εξαγγελίες και βαρύνουσες δηλώσεις).

Έστω ότι η διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης έχει προσωπικές διαφορές με τον δρα ’ρη Ν. Πουλιανό (το 2008 είναι διάδικοι για γεγονότα που διαδραματίστηκαν κατά τον Ιούλιο του 2006). Είναι όμως δυνατόν να μεταφέρονται αντεγκλήσεις για τόσο ευαίσθητα ζητήματα της ιστορίας του τόπου σε ένα χώρο κρατικού μουσείου, αν με αυτό τον τρόπο υποτεθεί ότι η εν λόγω αρχαιολόγος προσπάθησε να «πλήξει» τον διαπρεπή ανθρωπολόγο και ιδρυτή της ΑΕΕ; Για την πολύκροτη υπόθεση του ξυλοδαρμού Κύπριου φοιτητή διατάχθηκε ΕΔΕ κλπ, ενώ για καταγγελία συμπεριφοράς εν υπηρεσία κρατικού υπαλλήλου, γνωστής στο ΥΠ.ΠΟ. με εξώδικες δηλώσεις, γιατί δεν κινήθηκε καμμία διαδικασία σε διοικητικό επίπεδο;

Παρεμπιπτόντως, και καθώς έμβλημα της ΑΕΕ είναι η προτομή του Αριστοτέλη, παρακαλούμε να μάθουμε γιατί παρερμηνεύεται σε πινακίδα του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης η γνωστή φράση του Σταγειρίτη και "πατέρα" της Ανθρωπολογίας: «Φύσει μεν εστίν άνθρωπος ζώον πολιτικόν...», με την ασαφή (γενική και αόριστη) απόδοση: «Ο άνθρωπος είναι από τη φύση του προορισμένος να ζει σε μια κοινωνία με πολιτειακή οργάνωση» (παρόλο που, μεταξύ άλλων, ως πολίτης από τον Αριστοτέλη ορίζεται -1275α/22: «τω μετέχειν κρίσεως και αρχής»). Στα αγγλικά η μετάφραση ξεφεύγει ακόμα περισσότερο: «Α social instinct is implanted in all men by nature - ένα κοινωνικό ένστικτο είναι από τη φύση εμφυτευμένο σε όλους τους άνδρες» (πιθανότατα ενν. ανθρώπους - humans). Το σωστό βέβαια είναι απλά: «Από τη φύση του ο άνθρωπος είναι ζώο πολιτικό». Μήπως ορισμένοι εντός του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης δεν αποδέχονται ή/και δεν γνωρίζουν από τις σπουδές τους (μαζί με τη σημασία των ανασκαφών του σπηλαίου Πετραλώνων), την αναφορά που ο αρχαίος φιλόσοφος θεωρεί ότι ο άνθρωπος από τη φύση του συγκαταλέγεται ανάμεσα στα υπόλοιπα ζώα, όπως θεμελιωδώς παραδέχεται η σύγχρονη βιολογία;

Σαν επίλογος στις προηγούμενες επισημάνσεις μπορεί να παρατεθεί η κάτωθι ανακοίνωση, η οποία διανεμήθηκε 5-6-2006 στις αίθουσες τελετών και διαλέξεων του Παν/μίου Αθηνών:

ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ 5-6-2006
Μη κερδοσκοπικός επιστημονικός φορέας
ΔΑΦΝΟΜΗΛΗ 7, ΑΘΗΝΑ 11471

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - Παρωδία Συνεδρίου

Σε πρόσκληση προέβη προ ολίγου χρόνου στο διαδίκτυο η Ελληνική Ανθρωπολογική Εταιρεία περί διοργάνωσης, υπό την σκέπη του Παν/μίου Αθηνών, κάποιου «2ου Διεθνούς Συνεδρίου Ανθρωπολογίας», στις 5-7 Ιουνίου 2006. Στην ουσία πρόκειται για μια αντιπουλιανική σύναξη καθότι: α) ουδέποτε απεστάλη η ως άνω πρόσκληση στην Ανθρωπολογική Εταιρεία Ελλάδος, β) στα πλαίσιά της διοργανώνεται δήθεν μια συζήτηση στρογγυλής τραπέζης για το σπήλαιο Πετραλώνων, χωρίς τη συμμετοχή του εδώ και 40 χρόνια ανασκαφέα δρα ’ρη Πουλιανού και των συνεργατών του. Έτσι η στρογγυλή τράπεζα μετατρέπεται σε μονομερή τράπεζα της ημισελήνου, αφού κανένας ουσιαστικά διάλογος δεν θα προκύψει, αλλά μονόλογος όπως αρέσκονται να κάνουν ορισμένοι όταν δεν έχουν επιχειρήματα.
Το να βαφτίζεται τέλος ένα συμπόσιο ως 2ο Διεθνές Συνέδριο Ανθρωπολογίας, χωρίς καμμία αιγίδα ενός διεθνούς επιστημονικού οργάνου, αποτελεί θράσος των διοργανωτών και προσπάθεια εμπαιγμού των περισσότερων συμμετεχόντων. Λες και δεν έχει γίνει προηγουμένως άλλο Διεθνές Συνέδριο Ανθρωπολογίας από την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα, πέρα από το γεγονός ότι ομολογείται έτσι εμμέσως ότι οι «ειδικοί» της ΕΑΕ ανακάλυψαν την Ανθρωπολογία ίσα-ίσα την τρίτη χιλιετία. Εκφράζουμε τη λύπη μας, ιδίως στους ξένους ανθρωπολόγους, για την εξαπάτηση και παραπληροφόρησή τους.


ANTHROPOLOGICAL ASSOCIATION OF GREECE
7 Dphnomili st., Athens 11471, tel: 003010-210 3

5-6-2006

ANNOUNCEMENT

Parody of Congress

The Hellenic Anthropological Society proceeded a while ago, trough the Internet and under the shield of Athens University, to the organization of a “2nd International Congress of Anthropology" during 5-7 June 2006. In substance it is an anti-Poulianos gathering because: a) the invitation was not dispatched to the Anthropological Association of Greece, b) it is supposed to be organized a round table discussion regarding the Petralona cave, without the attendance of the excavator of the site Dr Aris Poulianos and his collaborators. Thus the round table is transformed to a unilateral semi round table, since no substantial dialogue may occur, but the monologue which certain people prefer when they do not have arguments.
The fact that the symposium is baptized as 2nd International Congress of Anthropology, without any auspices of international scientific body, constitutes audacity of the organizers and an effort of mockery against most participants. It is the same as to pretend that no other International Congress of Anthropology has previously being organized by the world scientific community, besides the indirect admission that the H.A.S. "specialists" discovered Anthropology during the third millennium. We express our deep regret, especially towards the foreigner anthropologists, for their deceit and misinformation.

Σημ: Η παραπάνω ανακοίνωση πρωτοκολλήθηκε στο ΥΠ.ΠΟ. - υπό την αιγίδα του οποίου έγινε το συμπόσιο (γρ. υπουργού: 4-8-2006/ 1272, ΕΠΣΝΕ), αλλά και του Καποδιστριακού Παν/μίου Αθηνών (αρ. πρωτ. 17085), χωρίς όμως ποτέ να δοθεί απάντηση από πουθενά.

ΥΓ: Για λόγους δεοντολογίας τα διαλαμβανόμενα σε αυτή την «Κάθε 1η του μηνός» απεστάλησαν στους προαναφερόμενους φορείς (με κοινοποίηση σε πλείστα ΜΜΕ και συναφείς συλλόγους) στις κατωτέρω ηλ. ταχυδρομικές θυρίδες, με την ακόλουθη επιστολή: Σας προσκαλούμε, σαν λιγότερο έως περισσότερο εμπλεκόμενους, να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα: «Κάθε 1η του μηνός» της ΑΕΕ στη διεύθυνση http://www.aee.gr/hellenic/1contents/contents.html --> http://www.aee.gr/hellenic/1st%20month/1st%20of%20month.html --> http://www.aee.gr/hellenic/1st%20month/070201/070201%20link%20one.html, σχετικά με την επιστημονικά διακριβωμένη ηλικία των 700.000 ετών για το κρανίο του Ανθρώπου των Πετραλώνων Χαλκιδικής.

Πρωθυπουργό: ndpress1@nd.gr, gpapandreou@parliament.gr, skylakos@parliament.gr, alavanos@syn.gr, pavp@hellasnet.gr, spiliopoulos@parliament.gr, giannisioannidis2004@yahoo.gr, gvoulg@otenet.gr, fpetralia@parliament.gr, gorfanos@otenet.gr, info@stavros-kalafatis.gr, info@gioulekas.gr, venizelos@parliament.gr, dgalamat@parliament.gr, geranidis@parliament.gr, gdriv10@otenet.gr, kastanidisharis@otenet.gr, magriotis@otenet.gr, xirotiri@parliament.gr, papathemelis@parliament.gr, vpappas@parliament.gr, e.rapti@parliament.gr, regouzas@parliament.gr, tjekis@parliament.gr, tsoha-salag@otenet.gr, P.Psomiadis@nath.gr, info@karaoglou.gr, chrysaar@otenet.gr, www.halkidiki.gov.gr, tsekoura@arxaiologia.gr, istepka@culture.gr, protocol@epsne.culture.gr, protocol@epsbe.culture.gr, spapamichael@etasa.gr,

ΜΜΕ info@amnesty.gr, keza@tovima.gr, glek@otenet.gr, info@athensvoice.gr, ela@ath.forthnet.gr, mandri@enet.gr, webmaster@archaeonia.com, elet@enet.gr, ios@enet.gr, kvidos@dolnet.gr, rvranas@dolnet.gr, davlos@davlos.gr, marina@pegasus.gr, kanelli@otenet.gr, gpapachristos@dolnet.gr, desk@cpress.gr, thess@cpress.gr, tetradis@enet.gr, zougla@otenet.gr, flash@flash.gr, nea@friends.gr, info@apogevmatini.gr, smile@apogevmatini.gr, korovessisp@acigroop.gr, exioannou@dolnet.gr, tsitsas@enet.gr, javara@enet.gr, stathis@enet.gr , gangel@dolnet.gr, vimagazino@dolnet.gr, tovima@dolnet.gr, tkamp@dolnet.gr, vmoulopoulos@dolnet.gr, yannisnenes@yahoo.com, jdren@dolnet.gr, grigoris@enet.gr, sstamell@otenet.gr, giannis@enet.gr , mxart@dolnet.gr, coidast@enet.gr, epistoles@tovima.gr, elef@enet.gr, koliatsu@enet.gr, margo@dolnet.gr, karelias@enet.gr, korai@enet.gr, pantelak@enet.gr, polimilis@enet.gr, ennea@enet.gr , istorika@enet.gr , kvirvili@alphatv.gr, Atheatos.Cosmos@alter.gr, konstandaras@kathimerini.gr, Σπηλαιολογική Ομοσπονδία Ελλάδας - info@fhs.gr, ath@ath.forthnet.gr, archaeol@otenet.gr

Καλούνται, τέλος, με βάση τα ανωτέρω, άπαντες οι Μακεδόνες και ιδιαίτερα οι Θεσσαλονικείς και Χαλκιδικιώτες να διαμαρτυρηθούν και να καταγγείλουν με δικές τους επιστολές και πράξεις προς κάθε αρμόδιο, την απαράδεκτη παραχάραξη της ελληνικής ιστορίας που λαμβάνει χώρα αυτές τις μέρες στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης. Με τις ενέργειες όλων μας, μαζί με τα υπόλοιπα πράγματα εθνικής σημασίας για τον τόπο μας (πολιτικό ήθος, παιδεία), στο δρόμο του εκσυγχρονισμού πρέπει πάσει θυσία να βρεθεί και η απηρχαιωμένη, δυστυχώς, αρχαιολογική υπηρεσία.

Σημ: Αναφορικά με τα ανωτέρω επισημαίνεται αφενός ότι έχει γίνει νεότερη σχετικά μνεία τον Μάιο του 2010. Αφετέρου, ο ’ρης Πουλιανός από μεγαλοψυχία παραιτήθηκε το 2010 της υπόθεσης και δεν συνέχισε την επιδίκαση στο Εφετείο, την οποία πρωτόδικα είχε πανηγυρικά κερδίσει.

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ